Categories Nieuws Artikelen

PvdA: gesprek EU-Turkije half jaar stilleggen

De PvdA vindt dat de Europese Unie de toetredingsgesprekken met Turkije een half jaar moet stilleggen. Op die manier wordt een ,,duidelijk signaal” afgegeven, aldus Kamerlid Marit Maij woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over uitbreiding van de EU.

In die zes maanden kan dan volgens Maij worden gekeken of er stappen worden gezet op het gebied van mensenrechten in Turkije. Sinds de mislukte staatsgreep medio juli zijn vele tienduizenden mensen opgepakt of ontslagen, de pers verder gemuilkorfd en de immuniteit van parlementariërs opgeheven.

Dinsdag stemde de PvdA nog tegen een voorstel van de SP om de toetredingsgesprekken op te schorten. Volgens Maij is er een verschil tussen opschorten of stilleggen van gesprekken. D66 noemde het ,,juridisch geneuzel”. De VVD wil de gesprekken met Turkije niet stoppen omdat je die kunt gebruiken als ,,drukmiddel”, aldus Kamerlid Anne Mulder.

30-11-2016 © ANP