Categories Nieuws Artikelen

PVV-kiezer vreest mondialisering meest

Vooral aanhangers van rechts-populistische partijen in Europa zien globalisering als een bedreiging, en de PVV is daarop geen uitzondering. Van de PVV-kiezers vreest 57 procent mondialisering en de handel en migratie die daarbij horen.

Dat blijkt uit representatief opinie-onderzoek van de Duitse Bertelsmann Stichting onder bijna 15.000 Europeanen. Bijna de helft van de Europeanen (45 procent) ziet mondialisering als negatief. SP-kiezers zitten precies op dat gemiddelde. D66-stemmers scoren met 23 procent het laagst. PvdA en VVD komen uit op 30 procent.

Bij rechts-populistische partijen in andere landen is de vrees voor globalisering groter. Bijna acht op de tien sympathisanten van het eurosceptische Alternative für Deutschland (AfD) zien die als een bedreiging, bijvoorbeeld voor hun baan. Bij het Franse Front National is dat 76 procent en bij de Oostenrijkse FPÖ 60 procent.

Drijvende kracht

Vooral bij ouderen en lageropgeleiden zit de angst diep, blijkt uit de peiling. Stichtingsvoorzitter Aart de Geus concludeert dat de angst voor globalisering een drijvende kracht is achter het succes van protestpartijen op de Europese rechtervleugel.

,,We kunnen ons niet overgeven aan de populisten in de strijd om de gunst van bezorgde burgers’’, vindt de Nederlandse oud-CDA-minister van Sociale Zaken. De Geus pleit ervoor ,,internationale integratie’’ zo te organiseren dat het aantal mensen dat daarvan schade ondervindt zo laag mogelijk blijft.

30-11-2016 © ANP