Categories Nieuws Artikelen

DENK: verbied buitenlands geld in politiek

Een verbod op buitenlandse financiering voor politieke partijen. Met dat voorstel komt Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk van de politieke beweging DENK woensdag.

Volgens de beweging van de gewezen PvdA’ers Öztürk en Tunahan Kuzu is een verbod nodig om corruptie in de politiek te voorkomen. ,,Van de PVV is het bekend dat er lijntjes zijn met financiers uit de VS’’, zegt Öztürk in een verklaring. ,,Zo is de PVV mogelijk een lange arm van buitenlandse belangengroepen. Ook bij het Oekraïne-referendum was er mogelijk buitenlandse inmenging.’’

De term ‘lange arm’ klinkt de laatste tijd vaker in Den Haag, maar dan vaak om inmenging door de Turkse regering buiten de Turkse landsgrenzen te omschrijven. In een debat in september over de mislukte staatsgreep in Turkije verweet VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra Kuzu op te treden als ,,de lange arm” van de Turkse president Erdogan.

30-11-2016 © ANP