Categories Nieuws Artikelen

‘Terreurdossiers Europol uitgelekt’

Geheime dossiers van Europol over terrorisme zijn langere tijd via internet toegankelijk geweest, omdat een medewerkster van de Nederlandse politie een kopie had gemaakt op een met internet verbonden harde schijf. Dat meldt televisieprogramma Zembla woensdagavond. De redactie had ook zelf toegang tot de harde schijf. Europol heeft tegenover Zembla de fout toegegeven, zeggen de programmamakers, en spreekt van een ,,ernstig incident”.

Volgens Zembla gaat het om dossiers uit de periode 2006-2008 met analyses van terreurgroepen, zoals de Hofstadgroep. Ook staan er honderden namen en telefoonnummers in van mensen die met terrorisme in verband worden gebracht en analyses van de bomaanslagen in Madrid.

Europol heeft een onderzoek ingesteld en heeft aan Zembla laten weten dat het lek geen gevolgen heeft voor lopende onderzoeken. Zembla is niet van plan om de stukken openbaar te maken.

Schokkend

,,Extreem schokkend’’, reageert EU-parlementariër Sophie in ’t Veld (D66), die zich in de liberale fractie in het parlement bezighoudt met databescherming. Zij wil dat Europol-directeur Rob Wainwright opheldering komt geven. ,,Dit lek beschadigt het vertrouwen in Europol en informatie-uitwisseling, wat de topprioriteit is op onze veiligheidsagenda.”

Haar CDA-collega Jeroen Lenaers noemt het lek ,,bijzonder schadelijk voor de reputatie van de Nederlandse politie- en justitiediensten in Europa.’’ Hij wil dat de Nederlandse regering ,,onmiddellijk’’ opheldering verschaft. Lenaers heeft schriftelijke vragen aan de Europese Commissie gesteld om uit te vinden welke lessen er worden getrokken.

30-11-2016 © ANP