Categories Nieuws Artikelen

Sociaaldemocraat wil EU-parlement voorzitten

De sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement (S&D) heeft haar voorzitter Gianni Pittella woensdag unaniem gekandideerd om parlementsvoorzitter te worden. De 58-jarige Italiaan wil Martin Schulz opvolgen. Die kondigde vorige week aan in januari terug te keren naar de Duitse politiek.

Eerder was afgesproken dat de grootste fractie, de christendemocratische EVP, de voorzitter zou leveren. Maar de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zijn ook al van die bloedgroep. ,,We zullen een rechts monopolie op de controle van de Europese instellingen nooit accepteren”, aldus de sociaaldemocraten. ,,Het gaat niet om de namen, maar om principes en ideeën.”

De EVP beslist in december wie ze kandideert. Uit kleinere fracties hebben zich al enkele kandidaten gemeld. Het parlement stemt op 17 januari.

30-11-2016 © ANP