CDA wil verbod op alle religieuze symbolen agent

Al het uiterlijk vertoon van religie moet voor rechters en agenten worden verboden. Naast tulbanden, keppeltjes of hoofddoeken mogen ze ook geen kruisje meer om de hals dragen, vindt het CDA. Het partijbestuur wil dit voorstel opnemen in het verkiezingsprogramma, schrijft het Nederlands Dagblad woensdag.

De CDA-leden kunnen hier zaterdag bij het partijcongres over beslissen. Het idee is overgenomen van de CDA-afdeling in de stad Utrecht. Het verbod is volgens vicevoorzitter van het Utrechts bestuur Janneke Beumer een manier om de neutraliteit te waarborgen.

Bij agenten en rechters is het volgens haar belangrijk dat ze neutraliteit uitstralen. “Voor andere ambtenaren, bijvoorbeeld die bij een gemeentebalie, maakt dat niet zo veel uit.”

Het is volgens haar niet frappant dat juist een christelijke partij met een voorstel komt om kruisjes te verbieden. “Het gaat erom hoe politie en de rechterlijke macht in onze samenleving de mensen goed kunnen dienen, onpartijdig. En wij denken dat dat het beste kan zonder een teken van een religie.”

27 juni 2012, 08:11
©novum