Meer agressie tegen ambulancepersoneel gemeld

Ambulancepersoneel heeft het afgelopen jaar twee keer zo veel scheldpartijen, bedreigingen, fysiek geweld en seksuele intimidatie gemeld als in 2009. Toen werden nog 145 gevallen geregistreerd, vorig jaar 289, bevestigt directeur Koos Reumer van Ambulancezorg Nederland donderdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

De toename komt volgens directeur Koos Reumer in de eerste plaats doordat agressie beter wordt geregistreerd. “Daar hebben we veel werk van gemaakt en dan is een stijging het logische resultaat.”

Verder spelen buitensporig drank- en drugsgebruik en verkeerde verwachtingen volgens hem een rol. Uit een onderzoek bleek twee weken geleden dat een derde van de Nederlanders denkt dat een slachtoffer altijd naar een ziekenhuis wordt gebracht als 112 wordt gebeld. Dat gebeurt echter alleen als dit nodig is.

“Die onduidelijkheid is lang niet altijd een reden tot agressie, maar wij willen deze onduidelijkheid wel wegnemen”, zegt de directeur. De maatschappij moet volgens hem goed begrijpen dat ambulancebroeders niet simpelweg vervoerders zijn, maar ook zelf hoog gekwalificeerde hulp kunnen bieden waardoor een ziekenhuis vaak niet nodig is.

Die omschakeling is eind jaren negentig begonnen en pas sinds enkele jaren voltooid. “Wij overwegen om later dit jaar het publiek via een campagne te informeren over wat mag worden verwacht als via 112 de hulp van een ambulance wordt ingeroepen.” Het doel is volgens hem vooral om onduidelijkheid weg te nemen. “Maar als het zorgt voor minder agressie, dan is dat een mooie bijvangst.”

16 augustus 2012, 10:23
© Demet NU