Kamer wil agent niet meer herkenbaar in beeld

Politieagenten moeten voortaan alleen nog onherkenbaar in beeld worden gebracht. Dat vindt de Tweede Kamer, die het kabinet dinsdag vroeg de regels daartoe aan te passen.

Het kabinet moet ervoor zorgen ,,dat agenten niet langer geschaad worden door het publiceren van beelden”, vindt PvdA’er Ahmed Marcouch, die steun kreeg van onder meer coalitiepartner VVD en van de SP. Agenten die tijdens hun werk in beeld komen, moeten dat vervolgens soms bekopen met beledigingen of zelfs bedreigingen, stelt de PvdA’er. Ook hun privéleven en gezinnen zouden daaronder lijden.

Nu is het nog toegestaan om agenten op de openbare weg te filmen of te fotograferen en die beelden te publiceren zonder hun gezicht wazig te maken of te ‘blurren’. Zogenoemde ’treitervloggers’ grijpen die vrijheid volgens agenten aan om hen voor schut te zetten.

07-12-2016 © ANP