Categories Nieuws Artikelen

Geen meerderheid voor motie verbod op politieke financiering uit buitenland

De Motie van DENK-Kamerlid Selcuk Ozturk voor een verbod op buitenlandse financiering van politieke partijen in Nederland is vanmiddag verworpen in de Tweede Kamer. De PVV, VVD, CDA, SGP en CU stemden tegen de motie waardoor er geen meerderheid was in de Kamer.

Volgens de beweging DENK is een verbod nodig om corruptie in de politiek te voorkomen. ,,Van de PVV is het bekend dat er lijntjes zijn met financiers uit de VS’’, zei Öztürk eerder in een verklaring. ,,Zo is de PVV mogelijk een lange arm van buitenlandse belangengroepen. Ook bij het Oekraïne-referendum was er mogelijk buitenlandse inmenging.’’

De term ‘lange arm’ klinkt de laatste tijd vaker in Den Haag, maar dan vaak om inmenging door de Turkse regering buiten de Turkse landsgrenzen te omschrijven. In een debat in september over de mislukte staatsgreep in Turkije verweet VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra Kuzu op te treden als ,,de lange arm” van de Turkse president Erdogan.

Reactie Tunahan Kuzu

In een reactie op Twitter zegt DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu: “Verbieding financiering politieke partijen uit het buitenland verworpen door PVV, VVD en CDA. Wie is hier nou de lange arm van wie?

UPDATE: DENK heeft inmiddels een video hierover gepubliceerd. Zie hieronder.

06-12-2016 © Demet TV