Wilders deels schuldig bevonden door rechtbank

Geert Wilders heeft zich schuldig gemaakt aan aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging door zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraken, gedaan op 19 maart 2014. De rechtbank achtte niet bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan aanzetten tot haat. De rechtbank heeft besloten hem wel schuldig te verklaren, maar geen straf op te leggen. Het OM had een boete van 5000 euro geëist tegen de PVV-leider.

Met de uitspraak is Wilders volgens de rechtbank voldoende gestraft. ,,De belangrijkste vraag in dit proces is of de heer Wilders een grens over is gegaan. Die vraag is in dit vonnis beantwoord. Daarmee vindt de rechtbank dat voldoende recht is gedaan”, motiveert de rechtbank.

Volgens het vonnis heeft Wilders ,,een hele bevolkingsgroep apart gezet, zonder onderscheid te maken”. De rechtbank verwijt Wilders dat hij ,,een groep collectief in eigenwaarde heeft aangetast”, zo zei rechter Hendrik Steenhuis mede namens zijn collega-rechters Elianne van Rens en Sijbrand Krans in het Justitieel Complex Schiphol. ,,Dat is beledigend voor de hele groep.”

Opruiend

,,De heer Wilders sprak zijn aanhang toe en iedereen die hij via de tv kon bereiken. Hij stelde zijn vragen op een opruiende, opzwepende manier en dat leverde een eenduidige daadkrachtige conclusie op die direct via de tv in de huiskamers kwam. Dat hij naderhand zei dat hij niet alle Marokkanen bedoelde maakt de boodschap niet minder beledigend. Die was al luid en duidelijk doorgekomen. Hiermee werd geen bijdrage geleverd aan enig publiek debat”, aldus de rechtbank.

09-12-2016 © ANP