Categories Nieuws Artikelen

Koenders sluit EU-akkoord met Mali

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zondag namens de Europese Unie een akkoord met Mali gesloten dat de terugkeer van Malinese migranten uit Europa makkelijker moet maken. Ook gaan de EU en het West-Afrikaanse land intensiever samenwerken op het gebied van migratie, zo is in de Malinese hoofdstad Bamako afgesproken.

Het is voor het eerst dat de EU met een Afrikaans land precieze afspraken heeft gemaakt over terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. ,,Dit is uitsluitend mogelijk op basis van vertrouwen en respect. En het is noodzakelijk. Want alleen door dit soort samenwerking pakken we het migratieprobleem bij de wortels aan’’, aldus Koenders.

Het samenwerken betreft onder meer het aan werk helpen van jonge Malinezen, de aanpak van mensensmokkelaars en het versterken van de capaciteit van de Malinese veiligheidsdiensten.

Afspraken zijn er gemaakt over de identificatie van Malinese migranten in Europa en het verstrekken van benodigde reisdocumenten zodat ze kunnen terugkeren.

12-12-2016 © Bron / Foto © ANP