Warmste tropische weekend in achttien jaar

Het komende tropische weekend wordt het warmste sinds 1994. De gemiddelde dagtemperatuur komt naar verwachting uit op 31,5 graden. Dat blijkt uit een analyse van weeronline.nl. Volgens de weerdienst stijgt de temperatuur in vrijwel het hele land tot boven de 30 graden. In het zuiden kan het zelfs 34 graden worden.

Achttien jaar geleden was de gemiddelde dagtemperatuur tijdens een weekend in juli nog hoger. Toen werd in het landelijke meetpunt in De Bilt 32,4 graden geregistreerd. De weerbureaus spreken van een tropische dag als het kwik tot boven de 30 graden stijgt. Dat gebeurt zaterdag pas voor het eerst dit jaar.

Een hittegolf zit er waarschijnlijk niet in. Daarvoor moet het in De Bilt vijf dagen op rij boven de 25 graden zijn, waarvan drie boven de 30. Donderdag werd lokaal wel de 25 graden gehaald, maar niet bij het meetpunt in De Bilt. Lokaal kan er dus wel sprake zijn van een hittegolf.

Het RIVM gaf vrijdag een waarschuwing voor lichte smog af. De luchtvervuiling kan problemen veroorzaken voor kinderen, mensen met gevoelige luchtwegen en sporters in de buitenlucht. Het RIVM raadt langdurige inspanning in de middag en avond af.

Het Nationaal Ouderenfonds publiceerde deze week al een aantal tips voor ouderen over hoe om te gaan met de hitte. Bij veel verpleegtehuizen is het hitteprotocol in werking getreden. Elke zorginstelling in Nederland moet verplicht zo’n plan hebben over omgaan met hitte.

17 augustus 2012, 13:35
© Demet NU