Aantal werklozen boven de half miljoen

Het aantal werklozen in Nederland is in juli verder opgelopen tot 510 duizend. Het is voor het eerst sinds 1996 dat er meer dan een half miljoen mensen werkloos zijn. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In de maand juli nam de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid met veertienduizend toe. Het werkloosheidspercentage kwam uit op 6,5 procent, tegen 6,3 procent een maand eerder.

Het aantal werkloosheidsuitkeringen nam met zevenduizend, oftewel tweeënhalf procent toe ten opzichte van juni. Ten opzichte van een jaar eerder zijn er de helft meer ww-uitkeringen voor jongeren en bouwvakkers. In totaal zijn er nu 298 duizend mensen met een ww-uitkering.

De werkloosheid stijgt al meer dan een jaar. Naast de toestroom van mensen die hun baan verloren hebben, waren er ook relatief weinig werklozen die opnieuw een baan vonden, constateerde het statistiekbureau.

Het CBS vergelijkt de huidige arbeidsmarkt met de jaren 2004 en 2005, toen de werkloosheid ook opliep, maar net onder de half miljoen bleef. Er zijn nu relatief meer mannen en ouderen werkloos. In vergelijking zijn vrouwen en mensen jonger dan 45 jaar minder werkloos.

16 augustus 2012, 10:34
© Demet NU