Tweede Kamer zwaait Samsom uit

De Tweede Kamer heeft dinsdag afscheid genomen van Diederik Samsom. De gewezen PvdA-leider besloot vorige week het veld te ruimen nadat hij de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij had verloren van Lodewijk Asscher.

Samsom werd door een groot deel van de Kamer, en door premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur, getrakteerd op een staande ovatie. In zijn afscheidswoord, uitgesproken door Kamervoorzitter Khadija Arib, zei Samson dankbaar te zijn voor al zijn jaren als Kamerlid.

Het voorzitterschap van de fractie wordt tot de verkiezingen ingevuld door PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, die sinds vorig jaar al de nummer twee binnen de fractie was. Het Amsterdamse gemeenteraadslid Emre Ünver vervangt Samson de komende maanden als Kamerlid. Ünver, die woensdag wordt beëdigd, zal zijn Kamerlidmaatschap combineren met zijn werk in de Amsterdamse raad.

13-12-2016 © ANP