Turken en Marokkanen vragen minder vaak Nederlands paspoort

In 2015 hebben 22.000 mensen de Nederlandse nationaliteit verkregen door naturalisatie. Dat zijn er 5000 minder dan het jaar daarvoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Er naturaliseerden vooral minder mensen uit Turkije, Marokko, Afghanistan, Irak en Iran. Van een op de drie mensen die in 2015 Nederlander werden door naturalisatie, was de oorspronkelijke nationaliteit onbekend. Ruim 1700 Turken en 900 Marokkanen verkregen het Nederlanderschap. Dat zijn nog steeds de meeste, maar het aantal loopt al enige jaren terug, zegt het CBS.

Op 1 januari van dit jaar had 95 procent van de bijna 17 miljoen inwoners een bewijs van de Nederlandse nationaliteit, 900.000 hadden een andere nationaliteit. Hiervan kwam ruim de helft uit één van de lidstaten van de Europese Unie, vooral Polen, Duitsland en Groot-Brittannië.

Om voor een paspoort in aanmerking te komen moet iemand ingeburgerd zijn en hier minstens vijf jaar wonen. Voor wie met een Nederlander is getrouwd, geldt een periode van drie jaar.

14-12-2016 © ANP