NOS nog terughoudender met peilingen

De NOS gaat in de aanloop naar de verkiezingen in maart nog terughoudender om met politieke peilingen. De omroep publiceert geen losse zetelpeilingen meer, maar beperkt zich tot de Peilingwijzer. Deze wijzer geeft een gemiddelde van de vijf politieke peilingen in Nederland.

Er is al langer kritiek op peilingen. De NOS heeft daarom vier jaar geleden al besloten om standaard te melden dat ze een foutmarge hebben en gaat nu een stap verder.

,,Losse zetelpeilingen van bureaus beschouwen we niet langer als relevant nieuws. Losse peilingen zijn dagkoersen waar vaak te veel waarde aan wordt gehecht”, aldus Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws. De NOS zal alleen nog aan losse peilingen aandacht besteden als ze aanleiding zijn voor nieuws, bijvoorbeeld als ze leiden tot beroering in een partij.

Volgens Gelauff bieden peilingen slechts schijnzekerheid. ,,Daarmee helpen we eigenlijk niemand en zetten we peilers op een voetstuk waar ze niet op (moeten) willen staan.”

16-12-2016 © ANP