De situatie in Aleppo is verschrikkelijk en in alle opzichten schrijnend. 50.000 mensen zitten vast, zijn verstoken van zorg en voedsel en vrezen voor hun leven. Geef de Verenigde Naties de ruimte om humanitaire hulp te verlenen en de zieken en gewonden te evacueren en stop met de aanvallen op burgers en ziekenhuizen.

Zo verwoordde premier Mark Rutte zijn gevoel en dat van zijn 27 EU-collega’s donderdagavond nadat de burgemeester van Oost Aleppo Brita Hagi Hasan ,,aangrijpend” verslag had gedaan van de dramatische situatie in de Syrische stad. De Europese Raad veroordeelde in de meest strenge bewoordingen de aanval op Aleppo door het Syrische regime en zijn bondgenoten.

De EU gaat alle diplomatieke kanalen inzetten om ervoor te zorgen dat humanitaire hulp de stad kan bereiken en burgers kunnen worden geëvacueerd, zei EU-president Donald Tusk. De leiders kijken volgens hem ,,radicaler’’ aan tegen de situatie, maar besloten toch geen sancties tegen Rusland in te stellen vanwege de rol van de Russen in Syrië.

16-12-2016 © ANP