Rutte: alert op beïnvloeding verkiezingen

De Nederlandse overheid is zich zeer bewust van de kans op buitenlandse beïnvloeding van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag geantwoord op de vraag hoe groot het gevaar is dat bijvoorbeeld Rusland door hacks of op andere manieren de verkiezingen wil beïnvloeden.

De kans dat dit gaat gebeuren is volgens Rutte moeilijk in te schatten. Hij verwijst naar incidenten in de VS, die passen in de internationale trend. ,,We zien al enige tijd dat staten en vooral buitenlandse inlichtingendiensten digitaal inlichtingen proberen te verzamelen op politiek gebied. We zien ook pogingen tot heimelijke politieke beïnvloeding”, aldus de premier.

In Nederland is dat beeld volgens Rutte ,,nog niet zo scherp, of het valt tot nu toe mee, dat zijn we aan het bekijken”.

16-12-2016 © ANP