Tropisch weekend zorgt voor stijging waterverbruik

De tropische temperaturen van het weekeinde hebben gezorgd voor een flinke stijging van het waterverbruik. Dat melden waterbedrijven maandag. Vaker douchen, het sproeien van de tuin en het vullen van badjes zijn de grootste veroorzakers van de stijging.

Waterbedrijf Oasen, dat zo’n 750 duizend klanten in het oosten van Zuid-Holland van water voorziet, zag het waterverbruik zaterdag en zondag met zestien procent stijgen. Op een gemiddelde zomerdag wordt bijna 125 duizend kubieke meter, oftewel 125 miljoen liter, drinkwater verbruikt, nu was dat 140 duizend kubieke meter.

Ook Vitens, het grootste waterbedrijf van Nederland, zag een stijging in het waterverbruik. In de regio Midden-Nederland steeg het verbruik tot 250 duizend kuub per dag, twintigduizend kuub meer dan vorige week. Wel had Vitens een grotere piek verwacht, laat een woordvoerder weten. “Omdat veel mensen er een dagje op uit gingen op zoek naar verkoeling viel de stijging in het verbruik mee”, verklaart hij.

Waterbedrijven houden rekening met verwachte temperatuursstijgingen door de productie op te voeren. Ook de watervoorraad in de kelders van waterzuiveringstations wordt dan extra goed in de gaten gehouden.

20 augustus 2012, 10:56
© Demet NU