Turkije trekt voorzitter Diyanet terug

Turkije heeft de in opspraak geraakte voorzitter Yusuf Acar van de religieuze overheidsorganisatie Diyanet teruggetrokken uit Nederland. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag bekendgemaakt.

De man, tevens waarnemend attaché Religieuze Zaken, raakte in opspraak omdat hij informatie zou verzamelen over Nederlandse Gülen-sympathisanten en het CDA als een bolwerk van Gülenisten had bestempeld.

Koenders had vorige week de vertegenwoordiger van de Turkse regering op het matje geroepen. In het gesprek is duidelijk gemaakt dat het kabinet heeft geconstateerd dat er grenzen waren overschreden en dat dit niet zonder consequenties kon blijven.

Volgens Koenders is in goed onderling overleg door de Turkse autoriteiten besloten Acar terug te trekken. Hij heeft het land inmiddels verlaten.

21-12-2016 © ANP / Demet TV