Categories Nieuws Artikelen

Obama: 18 gevangenen Guantanamo overplaatsen

President Barack Obama wil voor zijn aftreden nog 18 gevangenen uit de militaire gevangenis van Guantanamo Bay overplaatsen. Het aantal gevangenen daalt daarmee opnieuw, maar de belofte die Obama in 2008 deed, nog voor zijn aantreden, om de omstreden gevangenis op Cuba te sluiten is niet gelukt. Er zitten momenteel nog 59 gevangenen vast.

Medewerkers van Obama hebben aan het Congres meegedeeld dat de 18 gevangenen naar verschillende locaties gezonden worden: Italië, Oman, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit zou moeten gebeuren voor de inauguratie op 20 januari 2017 van de nieuw gekozen president Donald Trump.

Het is de laatste keer dat er gevangenen overgeplaatst kunnen worden tijdens het presidentschap van Obama, aangezien dit 30 dagen vooraf aangekondigd moet worden. Trump heeft al gezegd dat Guantanamo open blijft. Hij wil de gevangenis ,,volstoppen met foute kerels”.

21-12-2016 © ANP