Brussel wil meer vrijhandel met Turkije

Om de economische relaties tussen Turkije en de EU een impuls te geven, moeten de onderlinge handelstarieven op diensten en agrarische producten worden afgeschaft. De Europese Commissie stelde woensdag voor de zogeheten douane-unie met Turkije uit 1996 te moderniseren.

Die bepaalt nu dat alleen industriële producten zonder importtarieven kunnen worden verhandeld. Uitbreiding, ook naar publieke aanbestedingen, zou beide beide partijen ,,substantieel voordeel” bieden.

Brussel vraagt toestemming van de lidstaten om de onderhandelingen over de ,,upgrade” te beginnen. Die is volgens de commissie een essentieel onderdeel van de vorig jaar verdiepte relatie, waartoe ook de afspraken over het terugnemen van vluchtelingen door Turkije wordt gerekend. Het voorstel kan volgens waarnemers worden gezien als compensatie voor het uitblijven van visumvrijstelling voor Turken die naar de EU reizen.

21-12-2016 © ANP / Demet TV