‘Winkeliers blij met ruimere winkeltijden’

Een meerderheid van de gemeenten en winkeliers is positief over de verruiming van de Winkeltijdenwet, die in 2013 werd doorgevoerd. Dat staat in een evaluatie van de wet, die minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De verruiming van de wet stelt gemeentes in staat zelf te bepalen of ze op zondag open willen gaan. Een kleine 80 procent van de winkeliers geeft aan blij te zijn met deze optie en er ook gebruik van te maken. Op feest- en herdenkingsdagen zijn het vooral supermarkten die hun deuren open houden. Een kleine minderheid, zo’n 4 procent, geeft aan zondag open te gaan vanwege contractuele verplichtingen.

Het meeste personeel zegt geen druk te ervaren om op zondag te werken. Zo’n 90 procent krijgt voor werken op de rustdag een extra toeslag.

Wijzigingen effectief

Kamp is blij met de uitslag van de evaluatie. ,,Een grote meerderheid van de winkeliers wil graag op zondag open zijn”, aldus de minister. ,,Dat is goed voor onze economie en wordt positief ontvangen door hun klanten en werknemers. De wijzigingen in de Winkeltijdenwet zijn dus effectief.”

23-12-2016 © ANP / Demet TV