Kandidaat-Kamerlid PvdA: “Vertrouwen Turks-Nederlandse kiezer terugwinnen”

Wij gaan het vertrouwen van de Turks-Nederlands kiezer terugwinnen. Daar gaan we de komende tijd hard aan werken. Dat zegt kandidaat-Kamerlid Emine Bozkurt van de PvdA aan Demet TV. Gisteren werd bekend dat Emine Bozkurt, oud-Europarlementariër voor de PvdA op plek 18 van het conceptkandidatenlijst van de sociaal democraten staat. Bozkurt: “Ik sta bij de eerste 20 en ik ben een van de eerste nieuwkomers op de lijst. Ik ben erg blij en heb er zin in.”

De PvdA staat er niet goed voor in de peilingen en het is uiterst onzeker of Bozkurt gekozen wordt.  Toch blijft het oud-Europarlementariër hoop hebben op een goede verkiezingsuitslag. “Dat betekent dat we de komende maanden tot aan de verkiezingen hard moeten werken om het vertrouwen van de kiezer terug te krijgen. Met een goed verkiezingsprogramma gaan we dat proberen te realiseren.”

Emine Bozkurt is geen nieuweling in de politiek. Eerder zat ze namens de PvdA twee periodes in het Europees Parlement. In 2005 haalde ze 25 duizend voorkeurstemmen en in 2009 66 duizend. “Ik heb toen hele goede resultaten behaald en hoop dat mensen mij weer hun vertrouwen geven op 15 maart.”

Met name de strijd voor gelijke kansen, tegen discriminatie op de arbeidsmarkt en gelijke rechten zegt Bozkurt belangrijke uitdagingen te vinden. “Ik heb mij daar vaker voor ingezet in het Europees Parlement. Je ziet op dit moment dat groepen mensen tegen elkaar worden uitgespeeld en daardoor mensen aan de kant blijven staan. Juist daarom ga ik de politiek in om vanuit een sociaaldemocratisch gedachtengoed te laten zien dat wij met ons verkiezingsprogramma iets kunnen bereiken.”

Dat veel Turken zich door de PvdA in de steek gelaten voelen zegt Bozkurt vaker te hebben gehoord. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Turken de PvdA massaal de rug toekeren. “Ik hoor dat ook. Er zijn dingen gebeurd waar mensen boos om zijn,” maar er zijn ook positieve dingen gebeurd waar minder aandacht voor is volgens Bozkurt: “De PvdA zit 4 jaar in de regering en het gaat inmiddels beter met de economie.” De kritiek dat haar partij de afgelopen jaren steeds meer naar rechts is geschoven vindt Bozkurt onterecht. “Zeker als je onze nieuwe verkiezingsprogramma leest, zie je dat het heel links is. En als je kijkt naar de vertegenwoordiging op de kandidatenlijst, zie je een divers kandidatenlijst,” aldus Bozkurt.

TUNAHAN KUZU EN SELCUK OZTURK

Op de vraag of Bozkurt straks wel genoeg ruimte binnen haar partij krijgt om haar standpunten te verkondigen geeft het kandidaat-Kamerlid bevestigend antwoord. “Ik ben geen nieuwkomer in de politiek, ik heb al heel lang ervaring als Europarlementariër. En ik heb daar wel altijd alle ruimte gekregen.” Bozkurt is van mening dat ‘ruimte krijgen’ binnen de partij afhangt van hoe je dingen met elkaar afstemt. Maar hoe het zo ver heeft kunnen komen dat oud-PvdA-Kamerleden Kuzu en Ozturk niet de ruimte kregen en uit de partij zijn gezet zegt Bozkurt niet te kunnen beoordelen: “Dat weet ik niet. Ik zat daar niet bij. Er ligt een PvdA-verkiezingsprogramma waar ik erg blij mee ben en daar wil ik voor gaan.”

23-12-2016 © Demet TV