Categories Nieuws Artikelen

Veiligheidsraad neemt Israël-resolutie aan

De Veiligheidsraad van de VN heeft vrijdag in New York de resolutie aanvaard waarin Israël wordt gevraagd te stoppen met het bouwen van nederzettingen op bezet Palestijns grondgebied. De afgevaardigde van de Verenigde Staten, altijd een trouw bondgenoot van de Israëli, onthield zich van stemmen, ook al werd tot het laatste moment gelobbyd voor een Amerikaans veto.

Nieuw-Zeeland, Maleisië, Venezuela en Senegal eisten dat de Raad, die vijftien leden telt, toch zou stemmen over de resolutie nadat indiener Egypte die donderdag onder druk van Israël en de aanstaande president Donald Trump had ingetrokken.

Israël en Trump drongen vervolgens bij de VS sterk aan gebruik te maken van het vetorecht. Dat gebeurde ditmaal niet. Veertien gedelegeerden bleken voor, wat hun applaus opleverde. Het is voor het eerst in bijna acht jaar dat de VN-organisatie een resolutie aanneemt over Israël en de Palestijnen.

Reactie Power

VN-ambassadeur Samantha Power zei dat ze de resolutie niet had tegengehouden omdat die ,,de feiten ter plaatse weerspiegelen en verenigbaar is met het Amerikaanse beleid”. Doorgaan met koloniseren ondermijnt de veiligheid van Israël volgens haar in ernstige mate.

De Amerikaanse ommezwaai leidde tot boze reacties van de oppositie. Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vond het besluit ,,absoluut schandalig” en noemde het een ,,klap voor de vrede”. De invloedrijke senator John McCain zei dat de VS zich hiermee ,,schuldig hebben gemaakt aan deze ongehoorde aanval”. Israël voelde zich zwaar in de steek gelaten. Trump twitterde dat het voor de VN anders wordt na 20 januari.

UPDATE:

 

De Palestijnse leiders hebben de aanvaarding van de VN-resolutie tegen het bouwen van Israëlische nederzettingen op bezet grondgebied vrijdagavond als een historische zege gevierd. De stemming door de leden van de Veiligheidsraad is ,,een harde klap in het gezicht” voor Israël en zijn kolonisatiepolitiek, zei een woordvoerder van president Mahmud Abbas.

 

Deze duidelijke stellingname door de VN is volgens de Palestijnen een bewijs dat de internationale gemeenschap voorstander is van twee staten om de problemen in dit deel van het Nabije Oosten op te lossen. De voormalige chef van de onderhandelingsdelegatie Saeb Erekat noemde het besluit van de Raad een ,,belangrijke overwinning voor de hoop en de vrede”.

 

23-12-2016 Bron / Foto: ANP