De Turks-Nederlandse glazenwasser vertelt zijn verhaal

KIJK HIER NAAR DE VIDEO

De 28-jarige glazenwasser Mustafa uit Amsterdam zette afgelopen week een filmpje op zijn Facebookpagina die duizenden keren is gedeeld en geliked. In het filmpje is een oudere vrouw te zien die zich racistisch uitlaat over Turken en Moslims. “Ik ga niet met buitenlanders om,” schreeuwt de vrouw richting Mustafa die in een interview met Demet TV zegt de video te hebben gepubliceerd om te laten zien wat allochtonen allemaal meemaken.

WAT GING ER VOORAF AAN DE VIDEO?

Mustafa werkt al tien jaar als glazenwasser en naar eigen zeggen komt hij weleens wat tegen. Maar zoiets heeft hij nog nooit meegemaakt. Mustafa: Ik ben al 10 jaar glazenwasser en de vrouw in de video is lange tijd klant bij mij. Wij waren aan de achterzijde bezig met het schoonmaken van de ramen. Toen wij aan de voorzijde van de woning kwamen, kwam de vrouw in de video naar buiten en klaagde over het feit dat de vorige keer een Turk (de collega van Mustafa) in haar tuin de ramen van haar woning had schoongemaakt. “Dat wil ik niet,” liet de vrouw mij weten”. Wat de vrouw echter niet weet is dat ook Mustafa van Turkse komaf is. “Ik ben een beetje blond, daarom dacht de vrouw dat ik een Nederlander was. Maar toen ik zei dat ik ook van Turkse komaf ben, werd de vrouw echt boos en ging ze tekeer tegen ons. Dat was het moment dat ik besloot om te beginnen met filmen.

De video is in Utrecht opgenomen, maar welke wijk dit is wil Mustafa liever niet vertellen. “Je weet maar nooit of er mensen zijn die haar gaan opzoeken,” aldus Mustafa die ondanks alle negatieve uitlatingen van de vrouw, zich verplicht voelt de vrouw in bescherming te nemen.

NIET DE EERSTE KEER

Het is niet de eerste keer dat de vrouw in de video tekeerging tegen Mustafa. De vrouw staat zeker 10 jaar in hun klantenbestand welke sinds 1 jaar is overgenomen door Mustafa en zijn collega. “Bij de eerste proefbeurt na de overname heb ik het wel meegekregen. De vorige glazenwasser vertelde mij dat zij weleens lastig was. Maar ik vond haar eerder grappig dan vervelend. En er werd wel altijd gezeemd en ze rekende netjes af bij mij.” 

Volg Demet TV op Facebook en blijf op de hoogte van al het nieuws speciaal voor Turkse en Marokkaanse Nederlanders.

26-12-2016 © Demet TV