VUmc ontslaat klokkenluider

Het VUmc ontslaat een van de twee medewerkers die de noodklok luidden over de patiëntveiligheid in het ziekenhuis. Longarts en hoogleraar longziekten Piet Postmus moet van de raad van bestuur vertrekken omdat hij begin juli zijn zorgen uitte bij de raad van toezicht en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat heeft Postmus’ advocaat Tijmen Noordoven op Radio 1 gezegd na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

Postmus was vanwege een slepend conflict op de longafdeling naar de raad van toezicht gestapt omdat hij zich ernstig zorgen maakte over de patiëntveiligheid. Ook had hij intern felle kritiek geuit toen voor een televisieprogramma heimelijk video-opnamen waren gemaakt op de eerste hulp.

In juli heeft hij aan het bestuur gemeld dat hij nieuwe spoedeisende patiënten voorlopig zou doorverwijzen naar het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, een ander ziekenhuis in Amsterdam. Dat deed hij vanuit de verantwoordelijkheid die hij als arts naar zijn patiënten heeft.

Volgens Noordoven is het besluit van het VUmc hard aangekomen bij Postmus. Hij was volgens de advocaat niet eens betrokken bij het conflict. “Hij reageerde alleen maar op het geruzie.”

Noordoven kan niet zeggen of de longarts nog een toekomst heeft bij het ziekenhuis. “Hij wil het liefst nog met het ziekenhuis in gesprek maar vooralsnog lopen we tegen een redelijk dichte deur.” Postmus wil zijn ontslag mogelijk via een kort geding aanvechten.

Het VUmc werd dinsdag onder verscherpt toezicht gesteld vanwege het conflict op de longafdeling. Eerder had het VUmc aan de inspectie gemeld dat de problemen waren opgelost, maar dat bleek niet het geval. De inspectie concludeerde dat het bestuur niet weet wat er op de werkvloer speelt of informatie heeft achtergehouden.

Patiëntenfederatie NPCF riep dinsdagavond op tot het vertrek van het bestuur. Woensdag meldde het ziekenhuis dat dit niet nodig is omdat al enkele maatregelen zijn genomen om de communicatie en samenwerking tussen de specialisten te verbeteren. In de krant zegt een woordvoerder dat het ontslag van de klokkenluider de eerste ‘verbetermaatregel’ is.

Een aanzienlijk deel van het personeel lijkt het vertrouwen in het bestuur te hebben verloren, schrijft de krant. Het ontslag van Postmus zou boze reactie hebben losgemaakt bij andere artsen. De woordvoerder zegt in de krant dat het bestuur het verscherpt toezicht onterecht vindt. “Het was niet nodig het hele ziekenhuis onder verscherpt toezicht te stellen, want het conflict speelt op slechts één afdeling.”

23 augustus 2012, 08:51
© Demet NU