Grieks-Turkse spanningen lopen verder op

De spanning tussen Griekenland en Turkije, onder meer als gevolg van de weigering van Athene om acht Turken uit te leveren, is donderdag verder opgelopen. De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias waarschuwde dat zijn land ,,helemaal geen spanningen wil, maar niet zal toegeven aan druk” van Turkije.

Kort na de weigering acht Turkse militairen uit te leveren voeren er zondag opeens Turkse marinevaartuigen bij enkele betwiste rotsen tussen het Griekse eiland Kalimnos en de kust van de Turkse provincie Mugla. Athene stuurde een fregat. De onbewoonde rotseilandjes heten in Griekenland Imia-eilandjes en in Turkije Kardak-eilandjes.

De Griekse defensieminister Kammenos is deze week zelf naar het gebied, circa 320 kilometer ten zuidoosten van Athene, gevlogen en inspecteerde het vanuit de lucht. Dit leidde tot woede in Ankara, waar minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu waarschuwde ,,dat ongewenste ongelukken, ongewenste gevolgen kunnen hebben voor de relatie tussen beide landen”.

Griekenland heeft geweigerd acht Turkse militairen uit te leveren. Zij weken half juli uit tijdens een poging tot staatsgreep in Turkije. Ankara verdenkt ze van medeplichtigheid.

02-02-2017 © ANP / Demet TV