Categories Nieuws Artikelen

PvdA hijgt VVD in nek in peiling De Hond


In de dagelijkse peiling van Maurice de Hond is de PvdA de VVD tot op één zetel genaderd. De sociaaldemocraten winnen twee zetels en komen op 32 terecht, de VVD behoudt 33 zetels. De SP zakt verder weg. De partij verliest twee zetels ten opzichte van een dag eerder en houdt er 23 over.


Verder verandert er niets, de PVV houdt negentien zetels, D66 dertien en het CDA twaalf. Ook de kleinere partijen consolideren hun zetelaantal. De ChristenUnie blijft op vijf staan, GroenLinks op vier en de Partij voor de Dieren, SGP en 50Plus op drie.


Er tekent zich inmiddels een flinke meerderheid af voor een paars kabinet. VVD, PvdA en D66 zijn samen goed voor 78 zetels, maar deze drie partijen hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer.


Ook een middencoalitie van VVD, PvdA en CDA zou met de huidige stand van de peiling mogelijk zijn, die combinatie staat op 77 zetels. Voor andere reële meerderheidopties zijn minstens vier partijen nodig. Een links blok van PvdA, SP, GroenLinks en D66 scoort nu samen 72 zetels. Een coalitie van PvdA, SP, CDA, GroenLinks en ChristenUnie komt uit op 76.


07 september 2012, 19:32
© Demet NU