Volkert van der G. hoeft niet terug de cel in

Volkert van der G., de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, hoeft niet terug de cel in. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald. Zowel Van der G. als zijn advocaat Willem Jebbink was maandag niet aanwezig bij de uitspraak.

Het Openbaar Ministerie had verzocht hem weer voor een jaar vast te zetten omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden, door niet goed mee te werken aan gesprekken met de reclassering. De rechter was het daar echter niet mee eens. ,,Van der G. heeft antwoord gegeven op vragen van de reclassering. Dat het om basale antwoorden gaat en dat het contact moeizaam verloopt, is geen reden om hem weer vast te zetten.” Tegen deze uitspraak van de rechter is geen beroep mogelijk.

In een reactie laat het OM maandag weten dat het ,,een ingewikkelde vraag is” hoe nu verder. ,,De rechtbank vindt wel dat Van der G. goed meewerkt, wij vinden nog altijd van niet. We moeten intern gaan overleggen wat nu”, aldus de woordvoerder van het OM.

Struikelen

Het OM noemde de medewerking twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak ,,ontoereikend en niet-constructief”. Van der G. zou alleen maar langskomen en zeggen: ,,Ik meld mij. Tot ziens.” De reclassering gaf daarom eind vorig jaar aan dat er onvoldoende zicht was op ,,de persoon, de leefgebieden en het gevaar op herhaling”. Het OM sprak van een ,,zeer ernstige overtreding”.

Van der G. zelf zei twee weken geleden dat hij heel sterk het gevoel had dat het OM hem ‘wil laten struikelen’. ,,De enige hulp die ik van Reclassering Nederland heb gekregen, is hulp van de wal in de sloot. Het contact met reclassering en het OM ervaar ik als buitengewoon onveilig.”

Van der G. kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Een van die voorwaarden is dat hij zich elke drie weken bij de reclassering moet melden.

06-02-2017 © ANP / Demet TV