Aydin C. wilde het liefst anoniem leven

Hij wilde het liefst anoniem leven. Want hoe minder mensen je kent, hoe minder problemen je hebt. Hij houdt van rust, reizen, wandelen, gitaar spelen en heeft een bovengemiddelde interesse in filosofie. Zijn vrijheid is hem zo dierbaar, dat hij nooit lange relaties aanging. Want ,,dat was gedoe en niet eerlijk naar die meiden”. Aydin C. is ,,een goede vriend” en ,,een rechtvaardig mens”, zeggen familie en vrienden.

Dit bleek maandag aan het einde van de vijfde dag van het proces tegen C. Hij wordt onder meer beschuldigd van de afpersing van 34 jonge meisjes en vijf homoseksuele mannen, die hij onder valse aliassen eerst tot seksuele handelingen voor de webcam had verleid. Een van zijn vermeende slachtoffers was de vijftienjarige Canadese tiener Amanda Todd, die in 2012 zelfmoord pleegde. Haar moeder Carol Todd arriveerde afgelopen weekeinde in Nederland om het proces bij te wonen.

De beschuldigingen van cyberchantage staan haaks op het beeld dat familie en vrienden van C. hebben geschetst. Zij beschrijven hem als een rustige, behulpzame man, die niemand kwaad wil doen. Deskundigen noemen hem gemiddeld intelligent, beleefd, sociaal en vriendelijk. Aanwijzingen voor ziekelijke stoornissen hebben zij niet gevonden, al zijn ze – omdat C. niet meewerkte aan onderzoeken – ook niet uit te sluiten.

Uiterste poging

Om meer duidelijkheid te krijgen, deed zowel de rechtbank als het Openbaar Ministerie (OM) maandag een uiterste, indringende poging de 38-jarige Tilburger alsnog aan het praten te krijgen. De rechtbank deed dat omdat een afweging over de schuldvraag en eventuele strafmaat moet worden gemaakt en hij vijf dagen lang geen enkele vraag heeft willen beantwoorden. Het OM probeerde dat eveneens omdat veel slachtoffers nog steeds met vragen zitten. Maar steevast was het antwoord, ook als het over hemzelf ging: ,,Ik zwijg.”

C. heeft aan het begin van zijn proces alle beschuldigingen ontkend en aangekondigd dat alle vragen worden beantwoord in het pleidooi van zijn raadsman. Dat staat voor volgende week maandag gepland. Komende donderdag komt eerst het OM aan het woord. Dan wordt de strafeis uitgesproken.

06-02-2017 © ANP / Demet TV