Opkomst verkiezingen laagste in veertien jaar

De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen is sinds 1998 niet meer zo laag geweest als woensdag. Van de kiesgerechtigden bracht 73,8 procent zijn stem uit, tegenover 73,4 procent veertien jaar geleden. Bij de vorige verkiezingen in 2010 was de opkomst ruim 75 procent.

Van alle gemeenten was de opkomst in Kerkrade het laagst. Slechts 64 procent van kiesgerechtigden in de Limburgse gemeente maakte de gang naar de stembus. Alleen op de zogeheten BES-eilanden was de opkomst lager. Slechts 23,6 procent van de dertienduizend stemgerechtigden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba bracht een stem uit.

Op de Waddeneilanden was de opkomst het hoogst en kwamen de percentages ruim boven de honderd uit. De hoge opkomsten zijn vooral veroorzaakt door toeristen die op de eilanden verblijven en hun stem met een kiezerspas uitbrachten.

13 september 2012, 07:56
© Demet NU