Categories Nieuws Artikelen

Fatma Koşer-Kaya (D66) waarschijnlijk niet terug in de Tweede Kamer

De Gemeente Den Haag, Rotterdam en de provincie Utrecht hebben de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat veel kandidaat-Kamerleden van Turkse komaf, waaronder Fatma Koşer-Kaya (D66) waarschijnlijk niet in de Tweede Kamer komen.

Koşer-Kaya heeft daarvoor te weinig voorkeurstemmen weten te halen in de drie grote steden. En juist in de grote steden wonen veel Turkse kiezers die mogelijk op haar stemmen.

Theoretisch is het nog wel mogelijk dat zij elders in het land veel voorkeurstemmen krijgt waardoor ze alsnog in de Tweede Kamer komt, maar die kans is vrij klein.

Ook is het nog mogelijk dat D66 mee gaat regeren en ministers of staatssecretarissen gaat aanleveren. Ook dit zou ervoor kunnen zorgen dat zij alsnog in de Kamer komt. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt wordt de komende weken of maanden bekend.

Tijdens de verkiezingen in 2006 haalde Fatma Koşer-Kaya nog ruim 34 duizend voorkeurstemmen, het dubbele van de benodigde aantal om met voorkeurstemmen gekozen te worden. Waarschijnlijk grotendeels gekregen van de Turkse gemeenschap. Dat zij toen zoveel voorkeurstemmen heeft gekregen zou te maken kunnen hebben met de ophef dat in 2006 ontstond over de vermeende Turkse genocide. Turken die op de PvdA-kandidatenlijsten stonden weigerden dit te erkennen waardoor de partij hun kandidatuur introk. Dit zorgde binnen de Turkse gemeenschap in Nederland voor zoveel ophef dat mensen massaal besloten om op Fatma Koser-Kaya te stemmen.

 

© Demet NU