Turkse minister spreekt dinsdag in Hamburg, ondanks Duitse belemmering

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, spreekt dinsdagavond toch in Hamburg over het komende Turkse referendum. Hij doet dat in de woning van de Turkse consul in de Noord-Duitse havenstad, zo hebben zijn medewerkers en de Hamburgse politie bevestigd.

Aanvankelijk zou hij in een grote zaal in het zuiden van de stad spreken, maar die werd maandag door de brandweer wegens een defect brandalarm gesloten. Turkije stelt echter dat er opzettelijk wordt geprobeerd bijeenkomsten van aanhangers van president Erdogan te dwarsbomen.

Cavusoglu had al aangekondigd dat hij in het consulaat gaat speechen, als er geen zaal gevonden wordt. ,,Niemand kan me tegenhouden”, zei de bewindsman boos. Maandag werd bekend dat de beoogde zaal in het Plaza Event Center op last van de brandweer was gesloten. Een zoektocht naar een andere plek voor Cavusoglu’s verkiezingstoespraak zou maandag in de voorstad Norderstedt zonder resultaat zijn afgerond.

Hamburg telt naar schatting 50.000 Turkse Duitsers van wie er velen ook stemrecht in Turkije hebben. In Kelsterbach bij Frankfurt werd maandag een geplande toespraak van een Turkse ex-minister van Energie, Taner Yildiz, in een gemeentelijk centrum op het laatste moment afgelast. Naar eigen zeggen heeft de gemeente dit gedaan vanwege veiligheidsredenen.

Cavusoglu wil 11 maart op campagne in Rotterdam, waar ook bijna 50.000 Turkse Nederlanders wonen. 

07-03-2017 © ANP / Demet TV