Rutte en Samsom willen samen verder

Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) willen samen verder onderhandelen over een nieuw kabinet. Ze hebben er vertrouwen in, lieten zij maandagmiddag na afloop van een gesprek met verkenner Henk Kamp weten.

Kamp sprak maandagochtend eerst met Rutte en Samsom afzonderlijk. Aan het begin van de middag kwamen de twee partijleiders samen bij Kamp. Na afloop stonden Rutte en Samsom gezamenlijk de pers te woord. In deze korte verklaring spraken zij uit dat er ‘vertrouwen is dat gesprekken kunnen leiden tot een vruchtbare samenwerking’.

Over de inhoud is nog niet gesproken met Kamp, zei Samsom. “Daaraan gaan we na donderdag beginnen, als de gesprekken formeel beginnen.”

Kamp liet niets los over de inhoud van de gesprekken die hij voerde. Wel zei hij dat hij niets heeft gemerkt van problemen in de persoonlijke verhoudingen tussen Rutte en Samsom. De twee voerden redelijk hard campagne tegen elkaar, maar Kamp heeft ‘niet gemerkt dat er problemen waren wat betreft de sfeer’.

De Tweede Kamer bespreekt donderdag het verslag van Kamp, en stelt dan een of meerdere informateurs aan. Vervolgens gaan de officiële formatiegesprekken tussen VVD en PvdA van start. Onduidelijk is nog of hier meer partijen bij betrokken zullen zijn.

17 september 2012, 14:27
©novum