Wilders demonstreert bij Turkse ambassade

PVV-leider Geert Wilders en enkele (kandidaat-)Kamerleden van zijn partij zijn woensdag naar de Turkse ambassade gegaan. Naar eigen zeggen om te demonstreren, maar in werkelijkheid was het niets meer dan het uitvoeren van een ‘show’ om vlak voor de verkiezingen stemmen te winnen.

Wilders toonde een spandoek met de tekst ,,Blijf weg uit Nederland”. De straat is afgezet en er is veel politie en pers aanwezig. Ook is een groepje aanhangers van de anti-islamitische groepering Pegida op de been.

Wilders zegt dat de protestactie gericht is tegen een politieke campagne die Turkse ministers onder meer in Nederland willen voeren voor een referendum in april. De Turkse regering wil de Turkse gemeenschap in Nederland aansporen om ‘voor’ te stemmen.

De Nederlandse regering zegt tegen Turkse manifestaties in Nederland te zijn. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu wil op 11 maart in Rotterdam campagne voeren. Ook in Duitsland is de regering fel tegen dit soort bijeenkomsten.

Turkije vindt echter dat Duitsland en Nederland zich ondemocratisch gedragen. Ondanks tegenwerking van Duitsland ging de Turkse minister Cavusoglu gisteren toch naar Hamburg om daar een toespraak te houden. Daar werd hij door het publiek onthaald als held.

08-03-2017 © ANP / Demet TV