Zorg hart- en vaatziekte bij vrouw moet beter

De kennis over hart- en vaatziekten bij vrouwen moet snel verbeteren. Klachten van vrouwen zijn vaak anders dan bij mannen en worden nog steeds niet goed herkend, zodat de zorg achterblijft. Jaarlijks sterven er ongeveer 40.000 mensen aan deze aandoeningen, iets meer vrouwen dan mannen. Dat maakt de Hartstichting en het onderzoeksinstituut ZorgMW woensdag op de Internationale Vrouwendag bekend. Tevens steken ze een half miljoen euro in vijf nieuwe onderzoeken.

Zo kan meer onderzoek komen naar een verstijving van de hartspier, waardoor mensen snel buiten adem zijn bij inspanning zoals fietsen of traplopen. Vrouwen hebben daar meer last van dan mannen. Ook hebben vrouwen vaker problemen met de kleine bloedvaatjes in het hart. Verder is er aandacht voor de werking en bijwerking van medicijnen op het vrouwenlichaam. Ook de rol van de overgang komt aan aan bod, omdat bij vrouwen het risico op hart- en vaatziekten stijgt sterk na deze periode.

08-03-2017 © ANP / Demet TV