Buma: Máxima moet af van tweede nationaliteit vanwege belemmering integratie

Als het aan CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ligt zou ook koningin Máxima haar tweede paspoort moeten inleveren. Dat zei hij dinsdag in het radioprogramma De Ochtend. ,,Als het aan mij ligt heeft iedereen één paspoort.”

Hij erkent dat sommige landen het onmogelijk maken om van een tweede nationaliteit af te komen. Argentinië – het geboorteland van de koningin – behoort hier toe, net als Marokko. Buma vindt dat met deze landen afspraken moeten worden gemaakt over het intrekken van de tweede nationaliteit bijvoorbeeld als ze een associatieverdrag met de EU willen sluiten.

Buma wil van de dubbele nationaliteit af omdat de integratie hierdoor zou worden belemmerd. Voor hem waren de ongeregeldheden zaterdagnacht met Turkse Nederlanders in Rotterdam hier een goed voorbeeld van.

Blunder

In een reactie benadrukt zowel premier Mark Rutte als minister Jeroen Dijsselbloem dat Máxima helemaal geen afstand kan doen van haar Argentijnse nationaliteit. Argentinië staat gewoon niet toe dat Argentijnen hun nationaliteit opgeven.

Dijsselbloem (PvdA) spreekt over een blunder van Buma. ,,De Argentijnse wet staat het niet toe en welk probleem denkt Buma hiermee op te lossen?”, vraagt de minister zich af op Twitter. Hij wijst erop dat 1,3 miljoen Nederlanders een tweede paspoort hebben, vaak ongevraagd, waarvan de helft Europeanen.

Rutte riep bij RTLZ op het koningshuis buiten de verkiezingscampagne te houden.

14-03-2017 © ANP / Demet TV