Peiling: VVD sprint weg van wegzakkende PVV

Een dag voor de verkiezingen heeft koploper VVD volgens opiniepeiler I&O fors afstand genomen van de PVV. De VVD stijgt in de jongste peiling naar 27 zetels, de PVV zakt naar zestien en moet liefst vier partijen laten voorgaan.

GroenLinks en D66 krijgen van de door I&O ondervraagde kiezers elk twintig zetels. Het CDA, dat met negentien zetels volgt, valt nog binnen de foutmarge en deelt dus met deze twee partijen de tweede plaats.

I&O vermoedt dat de VVD profiteert van de diplomatieke aanvaring tussen Nederland en Turkije. Deelnemers aan de peiling die deze kwestie op de voet hebben gevolgd, steunen het optreden van het kabinet-Rutte in groten getale en kiezen nog vaker voor de VVD dan gemiddeld. Velen van hen noemen hun waardering voor het handelen van de regering als reden voor die keus.

14-03-2017 © ANP / Demet TV