Aboutaleb mocht posters Erdogan niet laten verwijderen, mogelijk juridische stappen

Burgemeesters gaan hun boekje te buiten als ze Turken in Nederland verhinderen om campagne te voeren. Dat zeggen burgerrechtenorganisaties en het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid tegen BNR.

Ook wanneer burgemeesters vrezen dat de openbare orde in gevaar komt door dit soort campagnes, mag dit niet verboden worden. Als dit wel het geval is, handelen gemeenten in strijd met de grondwet, aldus de organisaties. 

Hoogleraar-directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid zegt in een uitzending van BNR dat hij met “verbazing” heeft gekeken hoe burgemeester Ahmed Aboutaleb in Rotterdam optreedt tegen campagne-activiteiten. Aboutaleb liet dit weekeinde posters van de Turkse president Erdogan weghalen door de politie. Aboutaleb deed dat naar eigen zeggen omdat de openbare orde in het geding zou zijn.  

Echter is er volgens hoogleraar Brouwer “onvoldoende juridische basis” voor dit ingrijpen en zou Rotterdam hiermee “in strijd met de grondwet” handelen. Tevens is de vrijheid van meningsuiting van Turkse Nederlanders geschonden. Brouwer benadrukt dat lokale bestuurders keer op keer de fout ingaan. “Burgemeesters doen maar wat, ze weten helemaal niet of ze in strijd met de wet handelen, aldus de hoogleraar in BNR.

Ook burgerrechtenorganisaties maken zich zorgen over de vrijheid van meningsuiting van Turkse Nederlanders. De organisatie PILP die strategisch procedeert tegen mensenrechten, hoopt volgens BNR zelfs dat het tot een rechtszaak komt tegen burgemeester Ahmed Aboutaleb. “Dit is een zaak in het publieke belang”, aldus projectcoördinator Jelle Klaas. “Als een belanghebbende naar PILP toe stapt, zullen wij diegene van juridisch advies voorzien. En de volgende stap is een proces.”

Volgens Klaas is het belangrijk om dat proces te voeren, omdat het volgens hem verder strekt dan enkel de posterkwestie in Rotterdam. Volgens Klaas zouden burgemeesters steeds vaker hun burgers censureren. 

22-03-2017 © Demet TV