Portugal eist vertrek Nederlandse eurogroepvoorzitter: “Hij is een racist”

Jeroen Dijsselbloem moet als eurogroepvoorzitter opstappen. Dat eist de premier van Portugal, Antonio Costa, woensdag. Hij zegt dat de (demissionair) minister van Financiën een ,,racist, xenofoob en seksist” is.

De woede van Costa richt zich op een opmerking van Dijsselbloem dit weekend die ook in andere landen in Zuid-Europa in het verkeerde keelgat is geschoten. Dijsselbloem zegt in een interview in de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat ,,ik niet al mijn geld aan drank en vrouwen (‘Schnaps und Frauen’) kan uitgeven om daarna om hulp te vragen”.

Toen hij daarover dinsdag in het Europees Parlement door Spaanse politici en de Italiaanse leider van de sociaaldemocratische fractie werd aangevallen, weigerde hij zijn woorden in te trekken. Begrotingsverplichtingen gelden voor alle eurolanden, betoogde hij. ,,Zijn woorden worden verkeerd geïnterpreteerd”, aldus zijn woordvoerder woensdag. ,,Zijn boodschap geldt voor de hele eurozone: solidariteit komt met verplichtingen. Dat geldt voor het persoonlijk, nationaal en internationaal niveau.

Diep beledigd

Volgens de Portugese premier ,,wordt Europa als gezamenlijk project pas geloofwaardig zodra meneer Dijsselbloem stopt als eurogroepbaas en zijn excuses aanbiedt aan alle landen en burgers die diep beledigd zijn door zijn woorden”.

De rel komt op een moment dat Dijsselbloems toekomst als eurogroepvoorzitter onduidelijkheid oproept. Zijn termijn loopt officieel op 13 januari af. Zolang hij demissionair is kan hij de eurogroep, bestaande uit de ministers van Financiën van de negentien eurolanden, blijven voorzitten.

23-03-2017 © ANP / Demet TV