Zij namen vandaag afscheid van de Tweede Kamer (video)

Zij namen vandaag afscheid van de Tweede Kamer (video)

De Tweede Kamer heeft woensdag afscheid genomen van de 71 parlementariërs die niet terugkeren na de verkiezingen. Met een persoonlijke boodschap, anekdotes en grappen van Kamervoorzitter Khadija Arib werd iedereen uitgezwaaid.

PvdA’er Arib moest vooral van veel fractiegenoten afscheid nemen. Van de 35 leden die haar fractie voor de verkiezingen nog telde, keren er voorlopig maar drie terug. Voor alle vertrekkende Kamerleden was er niet alleen een speech, maar ook een bos bloemen en schouderklopjes van collega’s.

Enkele Kamerleden hielden het niet droog, maar er was ook ruimte voor anekdotes en grappen over de scheidende parlementariërs. Zo roemde Arib Marith Volp (PvdA) om haar medische kennis – Volp is huisarts – en hoe ze die in de Kamer enkele keren inzette toen een collega onwel werd. Eric Smaling werd omschreven als de ,,Grote Vriendelijke Reus van de Tweede Kamer”. ,,Als u alleen al dreigde op te staan renden de bodes naar het spreekgestoelte om het hoger te zetten.”

Lief en leed

De Kamerleden deelden volgens Arib vaak jarenlang lief en leed, maar PvdA’ers Jeroen Recourt en Sjoera Dikkers gingen daarin heel ver. Zij raakten in de Kamerbankjes verliefd en zijn inmiddels getrouwd.

Onder de 71 vertrekkers zijn acht Kamerleden die zich tussentijds afsplitsten van hun fractie. Arib zinspeelde erop dat die versplintering voor de voorzitter heel wat kopzorgen betekende. Ze dankte VVD’er Ybeltje Berckmoes, die vlak voor de verkiezingen ruzie kreeg met haar partij, dan ook dat zij toch als VVD-fractielid de rit uitzat.

Voor twaalf van de vertrekkers was er nog een verrassing op het einde: zij werden geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.