Partijen dragen Schippers voor als informateur

Verkenner Edith Schippers wordt ook informateur. De vier partijen (VVD, CDA, D66 en GroenLinks) die over een kabinet verder gaan onderhandelen, willen het formatieproces met de VVD-politica voortzetten. Dat staat in het verslag dat Schippers maandag heeft aangeboden aan Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib.

VVD, CDA, D66 en GroenLinks kwamen vorige week overeen om te gaan onderhandelen over de vorming van een kabinet. Dat is geen eenvoudige opgave want de verschillen tussen de partijen zijn groot, benadrukten de politieke leiders toen.

Een groot deel van de inhoud van het rapport werd de afgelopen week al bekend, nadat Schippers met de diverse lijsttrekkers had gesproken. Toch bevat het verslag nog enkele opmerkelijke details. Zo stelde Tunahan Kuzu van partij Denk oud-premier Dries van Agt (CDA) voor als informateur.

Woensdag

PVV-leider Geert Wilders gaf in zijn gesprek met Schippers aan niemand uit te sluiten, ook niet D66, wiens fractievoorzitter Alexander Pechtold een van de felste criticasters van Wilders is. Schippers voegt er wel aan toe dat ,,de lijsttrekker van de PVV samenwerking met Denk onlogisch acht”.

De verkenning duurde bijna een week langer dan gepland. Schippers zou het rapport oorspronkelijk al vorige week woensdag inleveren. Toen ze begon gaf ze al aan dat ze de tijd krap vond. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over het verslag en wijst dan officieel de informateur aan.

27-03-2017 © ANP / Demet TV