Rapport kosten koningshuis blijft geheim

Een jaarlijks rapport van externe accountants naar de kosten van het Koninklijk Huis wordt niet openbaar gemaakt. RTL Nieuws had de stukken opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, maar het verzoek is door het ministerie van Algemene Zaken afgewezen.


In het rapport staat of de declaraties van het Koninklijk Huis volgens de regels verlopen. Openbaarmaking zou echter de privacy van de koninklijke familie schaden. Het rapport over de declaraties van de koningin, prinsen en prinsessen blijft daarom voorlopig vertrouwelijk.

Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws reageert teleurgesteld. “Er is doelbewust een kordon rond Beatrix gelegd, met als netto resultaat: semiopenbaarheid.” Hij laat weten dat RTL de juridische procedure om openbaarmaking doorzet.

In het verleden onderzocht RTL vaker de kosten van de Oranjes. Zo kwam de zender onder meer met cijfers over Beatrix’s privéjacht de Groene Draeck en de vliegreizen van de familie.

21 september 2012, 10:40
©novum