Categories Nieuws Artikelen

‘Elektronisch toezicht te weinig toegepast’

Justitie maakt te weinig gebruik van enkelbanden voor elektronisch toezicht op delinquenten. Reclassering Nederland wil dat rechters en officieren van justitie de maatregel vaker toepassen, zegt een woordvoerder vrijdag na berichtgeving daarover in de Volkskrant.

Volgens Reclassering Nederland zijn rechters nog te weinig vertrouwd met de enkelbanden en laten ze daarom links liggen. Bijkomend voordeel zijn de lage kosten en het feit dat veroordeelden gewoon door kunnen gaan met werken of studeren.

Een dag detentie kost 217 euro, terwijl een elektronische enkelband met toezicht vijftig tot zeventig euro per dag bedraagt. Door veroordeelden op afstand in de gaten te houden is er bovendien een verlaagde kans dat ze opnieuw de fout in gaan.

In Nederland lopen dagelijks zo’n 220 mensen met een enkelband rond. Vorig jaar waren dat er in totaal 785, terwijl ruim vijftienduizend verdachten en veroordeelden in een gevangenis zitten. Een digitaal loket moet het gebruik van elektronische enkelbanden verdubbelen.

21 september 2012, 09:18
©Demet TV