Stembussen dicht, in totaal 115 duizend Turken gestemd

De stembussen in Den Haag, Deventer en Amsterdam zijn zondagavond om 21 uur dicht gegaan. In totaal hebben gedurende 5 dagen 115 duizend Turkse Nederlanders een stem uitgebracht voor het referendum in Turkije.

Zondag was het bij stemlocaties in Deventer, Amsterdam en Den Haag waar in Nederland wonende Turken kunnen stemmen voor het Turks referendum opnieuw erg druk.

In Deventer was het zoals verwacht drukker dan op zaterdag. Een woordvoerder spreekt over een gezellig feest, waarbij ,,gegeten en gedronken werd en de kraam waar köfte gebakken werd, druk bezocht was”. Vooraf gaf het consulaat aan dat in het oosten van Nederland ongeveer 30.000 mensen zouden komen stemmen. Dat aantal is waarschijnlijk gehaald.

In Amsterdam was het iets minder druk dan op zaterdag. Een woordvoerder spreekt van een ‘gemoedelijke sfeer’. De verwachting was dat het zondag in de RAI iets drukker zou worden dan zaterdag, maar dat bleek niet zo te zijn. 

Over de opkomst in Den Haag konden een gemeentewoordvoerder en de politie niets zeggen. Zaterdag was het daar erg druk.

Turken in Turkije kunnen pas 16 april naar de stembus. De uitslag wordt aan het eind van die dag verwacht.

09-04-2017