Kabinet: regels gerespecteerd in Turkije-rel

Het kabinet blijft erbij dat het volgens het internationaal recht heeft gehandeld bij het weigeren en wegsturen van Turkse ministers die in Nederland campagne wilden voeren. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) schrijft maandag dat het kabinet hiervan ,,overtuigd” is.

Volgens hem heeft een buitenlandse overheidsfunctionaris geen recht op toegang tot Nederland voor het uitoefenen van politieke activiteiten. Hoewel het verboden is om bijeenkomsten vooraf vanwege de inhoud te verbieden, kan dit wel als de openbare orde in het geding is.

De rel ontbrandde toen de Turkse minister Mevlüt Çavuşoğlu van Buitenlandse Zaken niet welkom was om campagne te voeren voor een ja-stem bij het Turkse referendum om president Recep Tayyip Erdoğan meer bevoegdheden te geven. Uiteindelijk trok Nederland zijn landingsrechten in.

De Turkse minister van Familiezaken die daarna met de auto naar Rotterdam kwam, werd bij het Turkse consulaat in Rotterdam tegengehouden door de politie. Deze Turkse minister zou niet diplomatiek onschendbaar zijn. Twee Turkse diplomatieke vertegenwoordigers die werden aangehouden, zijn volgens Koenders meteen vrijgelaten toen bleek wie zij waren.

10-04-2017 © ANP / Demet TV