‘Hoge opkomst België voor Turks referendum’

In België zijn er circa 81.000 van de 137.000 Turkse Belgen gaan stemmen voor het referendum over een presidentieel stelsel in Turkije. Dit heeft de voorzitter van Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), Basir Hamarat, zondagavond gezegd.

Het is met een opkomst van circa 60 prodent de hoogste opkomst in Europa volgens Hamarat. Hij zei dat de stembussen verzegeld naar Turkije gaan. Het referendum is daar 16 april.

Als de cijfers kloppen is het een veel hogere opkomst dan bij de parlementsverkiezingen van 2015. Toen stemde in België ruim 40 procent van de mensen met stemrecht in Turkije. Bijna 70 procent stemde toen de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) van president Erdogan. In Nederland was het percentage AK-stemmers toen net zo hoog, bij een opkomst van bijna 47 procent van de geregistreerde stemgerechtigden.

Presidentiële stelsel

Circa drie miljoen mensen buiten Turkije hebben het recht mee te doen aan het referendum. Daar waren vooral in West-Europa stembureaus voor ingericht. In Nederland waren er drie en het was er zondag druk. In Nederland hebben circa 250.000 mensen stemrecht in Turkije, in België 137.000, Frankrijk 325.000 en in Duitsland 1,4 miljoen.

Erdogan is volgens de huidige grondwet een ceremoniële president zonder veel macht. De macht ligt bij de premier als regeringsleider en het parlement als wetgever. In het presidentiële stelsel dat Erdogan voorlegt, verdwijnt de premier en wordt de macht van het parlement minder. De president wordt erg machtig, onder meer omdat hij zelf per decreet wetten kan afkondigen.

10-04-2017 © ANP / Demet TV