Hoofdverdachte aanslag Stockholm bekent

De 39-jarige hoofdverdachte van de aanslag vrijdag in Stockholm heeft bekend dat hij de terreuractie heeft uitgevoerd. Dat heeft zijn advocaat dinsdag laten weten in de rechtszaal tijdens de voorgeleiding van de Oezbeek.

De verdachte was met een trui over het hoofd de rechtszaal binnengekomen. Kort voor de zitting had hij nog om een andere advocaat gevraagd, omdat hij alleen door een soennitische raadsman verdedigd wilde worden. De rechtbank in Stockholm wees dit verzoek van de hand.

De Oezbeek reed vrijdag met een vrachtwagen in op wandelend publiek in een grote winkelstraat in de Zweedse hoofdstad. Daardoor werden vier mensen gedood en raakten er vijftien gewond. Volgens de Zweedse politie was bekend dat de verdachte sympathieën had voor extremistische organisaties zoals Islamitische Staat.

Tweede verdachte

Bij het onderzoek naar de aanslag hield de Zweedse politie zondag een tweede verdachte aan. Die zou een veel mindere grote rol hebben gespeeld. Over de identiteit van die persoon heeft de politie geen mededelingen gedaan.

De politie heeft inmiddels circa zeshonderd mensen gehoord. Op tal van adressen in Stockholm en omgeving is huiszoeking gedaan.

11-04-2017 © ANP / Demet TV