Beveiliging data gemeenten nu in orde

Gemeenten hebben gegevens van hun burgers nu goed genoeg beschermd. Voor het eerst hebben alle gemeenten zich aan alle normen gehouden. Dat staat in een jaarverslag van de Inspectie SZW over 2016. Het ministerie van Sociale Zaken heeft dat dinsdag gepubliceerd.

Volgens de inspectie zijn de resultaten van de gemeenten sterk verbeterd. In 2015 haalde bijna de helft van de gemeenten alle voorwaarden. In 2013 hield slechts 4 procent zich aan alle normen en 22 procent aan meer dan de helft van de regels. Bijna de helft haalde toen hooguit één norm.

Volgens de inspectie is het halen van de normen te danken aan de aandacht van onder meer de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Autoriteit Persoonsgegevens voor informatiebeveiliging. ”Het is zaak de stijgende lijn vast te houden en te verbreden”, aldus het jaarverslag.

Het rapport gaat over het computersysteem Suwinet. Gemeenten gebruiken dat om vast te stellen of iemand recht heeft op een uitkering. Er staat informatie in over bijvoorbeeld arbeidsverleden, opleiding en alimentatie. De onderzoekers hebben gekeken naar 65 van de 198 gemeenten die bij het vorige jaarverslag, in 2015, niet voldeden aan de normen.

11-04-2017 © ANP / Demet TV